ποδόσφαιρο

Ποδοσφαιρική ορολογία που πρέπει να γνωρίζετε

 Το ποδόσφαιρο αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη, και ως εκ τούτου υπάρχουν εκατομμύρια φανατικοί οπαδοί του που παρακολουθούν αγώνες όλων των διοργανώσεων και ταυτόχρονα στοιχηματίζουν χρησιμοποιώντας τον Stoiximan κωδικός μπόνους 2021. Προκειμένου όμως κάποιος να κατανοήσει σε βάθος το θέαμα που παρακολουθεί, χρειάζεται να γνωρίζει τους βασικούς κανόνες του αθλήματος. Ακολουθεί η κυριότερη ορολογία που συναντάμε συχνότερα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Κανονική διάρκεια:

Ο χρόνος για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου είναι 90 λεπτά, δηλαδή 45 λεπτά για το πρώτο ημίχρονο και άλλα 45 λεπτά για το δεύτερο ημίχρονο.

Μεγάλη περιοχή:

Η μεγαλύτερη ορθογώνια περιοχή μπροστά από κάθε τέρμα, μέσα στην οποία ο τερματοφύλακας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του και οποιοδήποτε αμυντικό φάουλ θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πέναλτι.

Μικρή περιοχή:

Η μικρότερη ορθογώνια περιοχή μπροστά από κάθε τέρμα, μέσα στην οποία ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να παρενοχληθεί από επιτιθέμενο παίκτη.

Φάουλ:

Όταν η πράξη του παίκτη βλάπτει έναν αντίπαλο ή δεν ακολουθεί τους κανόνες του αθλήματος, τότε δίνεται φάουλ.

Χέρι:

Όταν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε μέρος του βραχίονα κάτω από τον ώμο για να έρθει ο παίκτης σε επαφή με την μπάλα, εκτός αν πρόκειται για τον τερματοφύλακα.

Πλεονέκτημα:

Δίνεται εάν έχει γίνει φάουλ, αλλά η ομάδα που δέχτηκε το φάουλ εξακολουθεί να διατηρεί την κατοχή της μπάλας, ειδικά όταν βρίσκεται στην επίθεση. Δεν σημειώνεται φάουλ, αλλά το παιχνίδι συνεχίζεται.

Ελεύθερο χτύπημα:

Όταν η μπάλα έχει βγει εκτός τελικής γραμμής από την επιτιθέμενη ομάδα και επαναφέρεται από την αμυνόμενη ομάδα από τη γωνία της μικρής περιοχής της.

Πλάγιο άουτ:

Όταν η μπάλα βγαίνει έξω από την πλάγια γραμμή, επαναφέρεται από παίκτη της άλλης ομάδας με τα δύο χέρια.

Κόρνερ:

Δίνεται στην επιτιθέμενη ομάδα όταν η αμυνόμενη ομάδα αγγίζει τελευταία την μπάλα προτού περάσει την τελική γραμμή. Η μπάλα τοποθετείται στο γωνιακό τόξο, από την πλευρά από όπου βγήκε.

Πέναλτι:

Όταν γίνεται φάουλ εναντίον της επιτιθέμενης ομάδας μέσα στη μεγάλη περιοχή της αμυνόμενης ομάδας, τότε δίνεται πέναλτι. Ο παίκτης της επιτιθέμενης ομάδας το εκτελεί ενώ ο τερματοφύλακας βρίσκεται στη γραμμή του τέρματός του.

Κίτρινη κάρτα:

Δίνεται ως προειδοποίηση σε κάποιον παίκτη για αντιαθλητική συμπεριφορά, επανειλημμένη παραβίαση των κανόνων, καθυστέρηση στο παιχνίδι κλπ.

Κόκκινη κάρτα

(απευθείας ή με δύο κίτρινες κάρτες): Όταν δίνεται σε έναν παίκτη, ο παίκτης πρέπει να φύγει αμέσως από το παιχνίδι. Χρησιμοποιείται για επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη συμπεριφορά κλπ.

Σέντρα:

Το κέντρο του γηπέδου, από το οποίο αρχίζει ο αγώνας μετά το στρίψιμο του νομίσματος από τον διαιτητή. Από τη σέντρα επίσης συνεχίζεται ο αγώνας από την ομάδα που έχει δεχτεί γκολ.

Οφσάιντ:

Όταν ένας παίκτης δέχεται την μπάλα και έχει περάσει ήδη από τον προτελευταίο αμυντικό (συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα) πριν ακουμπήσει την μπάλα, ο παίκτης είναι οφσάιντ.

Παράταση:

Όταν δεν υπάρχει νικητής στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα σε συγκεκριμένες διοργανώσεις, τότε ακολουθεί παράταση 30 λεπτών. Αν ούτε τότε υπάρξει νικητής, ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτι.

Χρόνος καθυστερήσεων:

Ο χρόνος μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας σύμφωνα με την κρίση του διαιτητή, κατά τον οποίο το παιχνίδι συνεχίζεται και έχει παραταθεί λόγω τραυματισμών κλπ.

Αλλαγή:

Όταν ένας παίκτης αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο για να αντικατασταθεί από έναν άλλον που βρίσκεται στον πάγκο.

Διαιτητής:

Είναι υπεύθυνος για την κανονική διεξαγωγή του παιχνιδιού με συγκεκριμένες ενέργειες σύμφωνα με τους κανόνες. Ο διαιτητής είναι ο επίσημος χρονομετρητής και έχει τη δικαιοδοσία να δίνει φάουλ, οφσάιντ, κάρτες, κλπ.