όλα ποδόσφαιρο

Οριστική ακύρωση του φιλικού Ελλάδα- Ιράν

Μετά από κάμποσες συζητήσεις μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Ελλάδας και του Ιράν, τελικά δε βρέθηκε λύση και οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να προβούν σε ματαίωση του φιλικού αγώνα. Ο αγώνας μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της προετοιμασίας της ελληνικής ομάδας για το Nations League και της ιρανικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πολλοί άνθρωποι ετοίμαζαν να ποντάρουν σε αυτόν τον αγώνα, αλλά τώρα αυτό δεν είναι δυνατό. Ωστόσο, οι ιστότοποι στοιχημάτων συνεχίζουν να προσφέρουν άλλες προσφορές, οπότε δεν πρόκειται για μεγάλη προσφορά.

Το φιλικό παιχνίδι Ελλάδα- Ιράν είχε προγραμματιστεί από το Φλεβάρη, όμως μετά την σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα του Έβρου στις αρχές Μαρτίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώθηκαν και η ελληνική πλευρά άλλαξε γνώμη. Έτσι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας(ΕΠΟ) Ευάγγελος Γραμμένος, ανακοίνωσε στην ομοσπονδία του Ιράν ότι λόγω εθνικού ζητήματος δε θα μπορέσει να ταξιδέψει η Εθνική μας ομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά πρότεινε η διεξαγωγή του αγώνα να πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, αλλά οι Ιρανοί δεν το δέχτηκαν, καθότι έκριναν ότι είναι μεγάλο και κουραστικό το ταξίδι για τους παίχτες με το πούλμαν. Αντιπρότειναν όμως το ματς να γίνει στην Αθήνα, με την προϋπόθεση ότι η ΕΠΟ θα κάλυπτε όλα τα έξοδα του αγώνα και η ιρανική ομοσπονδία τα έξοδα μετακινήσεων και διαμονής.

Ακόμα, οι Ιρανοί πρότειναν στην ΕΠΟ να τους παραχωρήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του αγώνα αλλά η ΕΠΟ αρνήθηκε, και στη συνέχεια έθεσαν σαν όρο να μη υπάρχουν διαφημίσεις για στοίχημα και αλκοολούχα ποτά, καθώς αυ

τά απαγορεύονται από τη θρησκεία τους και το νόμο. Η ΕΠΟ και πάλι δεν μπόρεσε να δεχτεί αυτή την πρόταση, εφόσον οι δύο μεγάλοι χορηγοί της Εθνικής Ομάδας ανήκουν στο χώρο του στοιχήματος και των αλκοολούχων ποτών.

Τα έσοδα επίσης θα ήταν πολύ ικανοποιητικά και για τις δύο ομοσπονδίες, γι’ αυτό και υπήρξε επιθυμία τους για εξεύρεση λύσης και απευθύνθηκαν και την FIFA. Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε ωστόσο, αφού η FIFA δεν ανταποκρίθηκε.

Κάπως έτσι λοιπόν τερματίστηκαν οι διαπραγματεύσεις και δε βρέθηκε κοινό σημείο επαφής, με αποτέλεσμα την οριστική ακύρωση του φιλικού. Ο αγώνας αυτός θα ήταν ιστορικός, αφού οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί εδώ και 44 χρόνια, ενώ θα συμβόλιζε μία ενωτική πρωτοβουλία μεταξύ δύο τελείως διαφορετικών πολιτισμών, Δύσης και Ανατολής. Οι εκάστοτε πολιτικές εξελίξεις λοιπόν βλέπουμε ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και στο ποδόσφαιρο, ενώ το πολιτιστικό χάσμα επίσης δεν βοήθησε στην περίπτωσή μας.

Η αποστολή του Ιράν είναι δύσκολη στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού έχει κληρωθεί σε δύσκολο όμιλο, με αντιπάλους την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο.