όλα ποδόσφαιρο

Γιατί είναι καλό να γραφτεί κανείς σε μία ποδοσφαιρική ακαδημία

Το κείμενο αυτό απευθύνεται σε νεαρούς παίχτες, από παιδιά μέχρι έφηβους, αλλά και στους γονείς που σκέφτονται να εγγράψουν το παιδί τους σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου. Σκοπός είναι να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σχολές ποδοσφαίρου και να δούμε με ποια κριτήρια είναι καλό να κάνουμε μία τέτοια επιλογή, ώστε να γίνει μία ευχάριστη και εποικοδομητική δραστηριότητα.

Εφόσον κάποιο νεαρό παιδί ή κάποιος έφηβος παίζει ποδόσφαιρο και όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στο άμεσο η πιο μακροπρόθεσμο μέλλον, τότε σίγουρα είναι πολύ θετικό να γραφτεί σε κάποια ακαδημία. Και αυτό βέβαια γιατί ακόμα και ταλέντο να είναι, μόνο έτσι θα βελτιωθεί περισσότερο και θα αυξήσει τις πιθανότητές του να πετύχει το στόχο του.

Σε μία καλή ακαδημία, το παιδί θα μάθει πολλά καινούρια πράματα, θα βελτιώσει την τεχνική του, τη φυσική του κατάσταση, αλλά και την ψυχολογία του γενικότερα, που είναι πολύ σημαντικό. Θα προπονηθεί με παίχτες ίδιου αλλά και καλύτερου επιπέδου, και γενικότερα θα υπάρξει βελτίωση σε όλους τους τομείς του αθλήματος, αφού οι προπονήσεις περιλαμβάνουν ασκήσεις που είναι ειδικά μελετημένες ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένα πράματα, π.χ. τρίπλα, πάσα, σουτ, άμυνα, επίθεση,  κοντρόλ, συνεργασία και άλλα.

Αλλά και να μην θέλει κάποιο παιδί απαραίτητα να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, αλλά πιο ερασιτεχνικά, εφόσον αγαπάει το άθλημα δεν είναι καθόλου κακό να γραφτεί σε κάποια σχολή. Ας μην ξεχνάμε στην τελική, ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα παιδιά που συμμετέχουν σε ακαδημίες τελικά θα επιλεγούν από κάποια ομάδα και θα επαγγελματοποιηθούν.  Η ακαδημία μπορεί να γίνει μία ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα για το παιδί, διότι παράλληλα με το να εξασκεί το χόμπι του, θα κάνει πολλές καινούριες γνωριμίες, πιθανόν και φιλίες και θα κοινωνικοποιηθεί. Επιπλέον, θα καλλιεργήσει το πνεύμα της ομαδικότητας και της ευγενούς άμιλλας.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ότι η ακαδημία στην οποία θα γραφτείτε είναι ποιοτική και έχει καλό επίπεδο. Με ποια κριτήρια λοιπόν πρέπει να κάνουμε την επιλογή ακαδημίας; Το σημαντικότερο είναι η διοίκηση της. Πρέπει να απαρτίζεται από σωστούς ανθρώπους που έχουν ήθος πάνω από όλα. Σίγουρα πρέπει οι προπονητές να έχουν καλές γνώσεις και να υπάρχουν καλές εγκαταστάσεις, αλλά αν δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία, τότε είναι καλύτερα να μην γραφτείτε καθόλου γιατί περισσότερο κακό παρά καλό θα κάνει. Θα το καταλάβετε αυτό από μόνοι σας, ή αν  το παιδί σας εκφράσει παράπονα ότι είναι πιεστικό το κλίμα, για παράδειγμα.

Τέλος, ας αναφέρουμε και μία γενικότερη σημαντική παρατήρηση που απευθύνεται στους γονείς των παιδιών. Καταρχήν, είναι καλό να καταλάβουν οι γονείς ότι η εγγραφή των παιδιών τους σε ακαδημία ποδοσφαίρου πρέπει να είναι σίγουρα η γνήσια επιθυμία των παιδιών και όχι η δικιά τους, διότι το παιδί έτσι δεν θα είναι ευτυχισμένο. Επίσης, προς αποφυγή συγκρούσεων και διενέξεων, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν με κανένα τρόπο στη δουλειά που κάνουν οι προπονητές, τουλάχιστον όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, εφόσον είναι προφανές ότι έχουν μεγαλύτερη πείρα και γνώσεις ώστε να προωθήσουν το παιδί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.